Xbox Series X ve Series S Arasındaki Farklar

Microsoft ve Sony arasında uzun yıllardır süren konsol rekabeti, seriye yeni eklenen üyelerle bir adım öteye taşındı.

PS4’e karşı beklenen başarıyı sergileyemeyen Xbox One’dan sonra PS 5’e rakip olması için Xbox Series S ve Xbox Series X tasarlandı. 2020 itibarıyla satışa sunulan iki konsolda da benzer ve farklı özellikler bulunuyor. Senin için PS 5’in en büyük rakibi olan Xbox Series S ve Series X’i inceledik.

Xbox Series X mi, Series S mi Daha Güçlü?
Xbox Series X ve Xbox Series S karşılaştırıldığında, işlemcilerin ve ekran kartlarının önceki nesil olan Xbox One’a göre daha iyi bir noktada olduğu görülüyor. Ayrıca iki modelde de iyi işlemciler ve ekran kartları kullanılmış. Fakat Series X içinde kullanılan donanımların işleme hızı, Series S’e göre çok daha yüksek. Series X’in 12 teraflopluk, Series S’in ise 4 teraflopsluk işleme gücü bulunuyor.

Teraflops Nedir? Xbox Series X ve Series S sayesinde bilinirliği yaygınlaşan teraflops kavramını anlayabilmen için öncelikle flops’u bilmen gerekiyor. Floating Point Operations per Second sözcüklerinin birleşmesi ile oluşturulan flops kavramı, işlemci üzerinde kayan noktaların hesaplanmasını sağlıyor. 1 teraflops ise 1 trilyon kayan nokta anlamına geliyor. Yani teraflops sayısı arttıkça akışkanlık artıyor. Bu sayede de Series X, yüksek teraflop işleme gücü ile 4K oyunları rahatça oynatabiliyor. Series S ise 1440p oyun deneyimi sunuyor.

Xbox Series S’in 512 GB Depolaması Yeterli mi?
Rainbow Six Siege, PUBG gibi birkaç rekabetçi oyunu sürekli oynaman durumunda depolama alanında yeni oyunlar için yer kalmayabilir. Bu nedenle çok sayıda rekabetçi oyun oynuyorsan Xbox Series S’in 512 GB depolaması yerine Series X’in 1 TB boyutundaki depolama alanından yararlanabilirsin. Ayrıca Microsoft tarafından açıklanan bilgiye göre Seagate tarafından üretilen özel SSD’ler ile Xbox’ın depolama alanı artırılabilecek.

Xbox Series S’e Oyun Nasıl Yüklenir? Xbox’ın yeni modelleri olan Series S ve Series X’in en önemli farklardan biri fiziksel veri girişine izin verip vermemeleri ile ilgili. Series X’in CD’ler için girişi bulunuyor. Bu nedenle CD ile oyun eklemen mümkün. Series S’in ise CD girişi yok. Bu nedenle de oynamak istediğin oyunu dijital olarak eklemen, yani internet üzerinden indirmen gerekiyor.

Xbox Series S ve Series X’in Ortak Yönler Neler? İki modelle de 8K’ya varan dinamik aralığa ulaşmak mümkün, fakat Xbox Series S’in kutu içeriğinde Ultra Yüksek Hızlı HDMI kablosu bulunmadığından bu özellikten yararlanmak için bu kabloyu temin etmek gerekiyor.

İki modelde de 1 adet HDMI, 1 Ethernet ve 3 adet USB girişi var. Xbox Series X daha büyük bir boyuta ve 4,5 kilogram ağırlığa sahipken Xbox Series S yalnızca 1,9 kilogram. Ayrıca iki model ile de Xbox One aksesuarlarını kullanmak mümkün.

Xbox Game Pass Nasıl Kullanılır?
Aylık belirli bir ücret karşılığında 100’den fazla oyuna erişmeni sağlayan Xbox Game Pass ile EA Games oyunları başta olmak üzere Xbox için çıkmış oyunlara erişebiliyorsun. Ayrıca 44,99 TL’ye katılabildiğin Xbox Game Pass ile bilgisayar üzerinden de birçok oyunu oynayabiliyorsun.

Xbox Game Pass’ini 1 aylık, 3 aylık veya 6 aylık olarak ininal Cüzdan uygulaması üzerinden satın alabilirsin. ininal Cüzdan’a giriş yaptıktan sonra Ödeme ekranından Oyun Kodları alanına girip Xbox Game Pass menüsünden işlemini gerçekleştirebilirsin. Xbox Game Pass aboneliği için ilk olarak üye olman gerekiyor. Eğer EA Games oyunlarını oynamak istiyorsan Ultimate seçeneği seçmen lazım. Seçim ekranını geçtikten sonra ininal Kart bilgilerini girmen gerekecek. Bu işlemi tamamladığında ilk ay için senden sadece 5,90 TL kesinti yapılacak. Ayrıca Xbox üzerinden online oyun oynamanı sağlayan Xbox Live Gold üyeliği de bu sayede eline geçecek.