Amazon Prime Nedir, Nasıl Kullanılır?

Dünyanın en büyük alışveriş platformlarından biri olan Amazon, 2018 yılında Amazon Türkiye’yi kurdu.

Türkiye’de büyük rakiplerle baş etmeye çalışacağı için Prime, Echo, Kindle ve Fire gibi ekosisteminde yer alan ürünleri hızlıca getireceği düşünülüyordu. Ancak Amazon Türkiye bunu yapmadı. Bunun yerine daha önce birçok kullanıcının adını dahi duymadığı kargo şirketleri ile anlaştı ve kısa süre içerisinde kargoları ulaştırabilmesi ile takdir kazandı. Aradan geçen uzun bir süreden sonra Amazon, nihayet Amazon Prime’ı Türkiye’de de sundu. Peki, Amazon Prime tam olarak nedir, ne işe yarıyor ve nasıl kullanılıyor?

Amazon Prime Nedir?


Prime sözcüğünün Türkçe olarak tam karşılığını vermek zor olsa bile “önemli” ya da “birincil” olarak çevirebiliriz. Amazon Prime’dan da anlaman gereken aslında bu. Amazon Prime, aylık sabit bir ücret ödeyerek katılabileceğin bir sistem. Şu an için Türkiye ödemesi aylık olarak 7,90 TL. Yıllık ise 94,8 TL’ye karşılık geliyor. Amazon Prime’a dahil olan hizmetler ise şöyle sıralanıyor:

Amazon Prime üyelerine özel günlük olarak sunulan fırsat ürünlerinden satın almak

Amazon Prime üyelerine özel aynı günde ücretsiz teslimat seçeneklerinden yararlanmak

Amazon’un satın aldığı Twitch’i Prime mod ile kullanmak ve yayıncılara ücretsiz abone olmak

Prime Gaming bünyesinde yer alan oyun, DLC ve content pack’lere ücretsiz erişim

Amazon’un Prime Video servisinde yer alan film ve dizileri ücretsiz izlemek

Burada bir not düşmemiz gerekiyor. Birçok kişi, Amazon’un Prime özelliğini aktif hale getirmesi ile diğer video platformlarının gerileyeceğini düşünüyordu. Fakat Amazon Prime henüz çok fazla içeriğe sahip değil. Ancak kısa sürede içerik zenginliği kazanması bekleniyor.

Amazon Prime Nasıl Kullanılır?

Amazon Prime’ın Amazon üzerinden kullanabileceğin özellikleri, hızlı ve bedava kargo ile Prime’a özel indirimli ürün seçenekleri. Bunun dışında kullanabileceğin özelliklere farklı internet adreslerinden ulaşman gerekiyor. İlk olarak Twitch ile başlayalım.

Prime Gaming’e dahil olabilmek için öncelikle siteye girmen ve Amazon hesabınla Twitch hesabını eşleştirmen gerekiyor. Bu işlemi yaptıktan sonra Prime Gaming’e (eski adıyla Twitch Prime’a) özel olarak sunulan ücretsiz abonelik ile sevdiğin yayıncıyı takip edebilirsin.

Bir diğer özellik olan Prime Gaming’de de Amazon hesabını kullanman gerekiyor. Burada oynadığın oyunların DLC’leri, content paketleri ve doğrudan oyunların kendisi bulunuyor. Steam ya da herhangi başka bir oyun istemcisi ile Prime Gaming hesabını eşleştirip oyunları ya da diğer içerikleri alabiliyorsun ve herhangi bir ücret ödemiyorsun.

Prime Video özelliği ise Netflix, BluTV, Mubi ve diğer birçok uygulama gibi sistemdeki istediğin film ya da diziyi izleyebilmeni sağlıyor. Burada Amazon Originals yapımları olan The Boys ya da The Man in The High Castle gibi yapımlara da erişebiliyorsun.

Amazon Prime Nerelere Aynı Gün Kargo Gönderiyor?

Amazon Prime üyeleri, Prime etiketi ile işaretlenen ürünleri ücretsiz ve aynı gün ya da ertesi gün teslim alabiliyor. Aynı gün kargo şu an için İstanbul, Bursa ve Kocaeli’de geçerli. Ertesi günde teslimat için ise aynı gün kargoya uygun şehirlere ek olarak Ankara, İzmir, Balıkesir, Bolu, Manisa, Sakarya, Yalova, Düzce, Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Bilecik, Burdur, Eskişehir, Isparta ya da Kütahya’da ikamet ediyor olman gerekiyor. Tabii ki şehirlerin uzak ilçeleri için aynı durum söz konusu değil. Amazon Prime’ın teslimat noktalarına göz atıp daha detaylı bilgi alabilirsin.

Amazon Prime’a Nasıl Üye Olunur?

Amazon Prime’a üye olabilmek için öncelikle bir Amazon hesabına sahip olman lazım. Üyeliği başlattıktan sonra Prime’a katıl demen yeterli. Prime’a katılabilmen için ininal Kart bilgilerini girmelisin. Bilgilerini girdikten sonra Amazon her ay senden 7,90 TL ödeme alacak. Bu nedenle her ay bu tutarı hesabında tutman lazım. Ayrıca kayıt olurken ininal Kart’ını hesabına kaydetmeyi unutma. Böylece her alışverişte tekrar tekrar kart bilgilerini girmene gerek kalmaz.