Konsol ya da PC İçin Gamepad Alacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Konsolun olmazsa olmazı gamepad’ler, son yıllarda konsola özel oyunların PC’lere gelmeye başlamasıyla beraber oyuncular için temel bir ihtiyaç halini aldı.

Ayrıca birçok büyük ekipman üreticisinin gamepad pazarına girmesi ile pazar oldukça büyüdü ve çeşitlilik önemli ölçüde arttı. Bu nedenle gamepad alacakların dikkat etmesi gerekenleri yazmaya karar verdik. Gamepad Alacakların Dikkat Etmesi Gerekenler Neler? İlk olarak el büyüklüğünün oldukça önemli olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Eğer elin büyükse ve parmakların gamepad üzerinde yer alan joystick veya tuşları kapatıyorsa büyük boyutlu modellere yönelmeni öneririz. Tabii ki elin küçük de olabilir. Böyle bir durumda ise en küçük modelleri tercih etmen gerekiyor. Böylece tuşlara erişim konusunda herhangi bir sorun yaşamazsın. Bunun dışında dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralanıyor: Kullanacağın Platform ile Uyumlu OlmalıGünümüzde Türkiye’de yaygın olarak kullanılan oyun platformları; PC, PlayStation, Xbox ve Switch olarak sıralanıyor. PlayStation, Xbox ve Switch, bir markanın yarattığı ekosistemler oldukları için markalar platformlara uygun gamepad’leri kendileri üretiyor. PC için ise böyle bir durum söz konusu değil. Sadece Switch, PlayStation veya Xbox üzerinden oyun oynuyorsan ve PC üzerinden oyun oynamak gibi bir düşüncen yoksa konsol markalarının ürettiği gamepad’leri tercih edebilirsin. Böylece platform sorunu yaşamadan hareket edebilirsin. PC ve konsolda aynı gamepad’i kullanmak istiyorsan yapman gereken ise PC ve konsol ile uyumlu modelleri tercih etmek. Xbox’ın orijinal kolu hem PC hem de Xbox üzerinden kullanılabiliyor. PlayStation ve Nintendo’nun orijinal gamepad’leri ise böyle bir kullanıma izin vermiyor. Bu nedenle PlayStation veya Nintendo ve bilgisayarı aynı gamepad ile kullanmak istiyorsan farklı üreticileri tercih edebilirsin. Birden fazla platformda kullanılabilen gamepad’ler şöyle: Razer Raiju Tournament Edition: Hem PC hem de PlayStation ile uyumlu olan bu oyun kumandası modeli, Android işletim sistemine sahip cihazlarla da çalışabiliyor. Gamepad’in bağlantısı ise Bluetooth veya USB ile sağlanıyor. Razer Wolverine Tournament Edition: Hem PC hem de Xbox ile uyumlu olan gamepad, Android işletim sistemine sahip cihazlarla da çalışabiliyor. Gamepad üzerinde yer alan çıkış sayesinde kulaklık da bağlanabiliyor. SteelSeries Stratus Duo: Hem PC hem de Android işletim sistemine sahip cihazlarla uyumlu bir gamepad. USB adaptörü ile kolayca bilgisayarlara bağlanabilen bu oyun kumandası, Bluetooth bağlantısı sayesinde de Android cihazlara adapte olabiliyor. Nacon Revolution Pro Controller: Hem PC hem de PlayStation uyumlu olan gamepad, harici ağırlık eklenebilmesi gibi önemli bir özelliğe sahip. 3 metrelik USB-C kabloya sahip olan bu gamepad modeli, uyumlu cihazlarla kolayca bağlantı kurabiliyor. Xbox Controller: Microsoft’un bir ürünü olması nedeniyle Xbox Controller gamepad’ler hem PC hem de Xbox ile sorunsuz çalışıyor. Bu nedenle de evinde Xbox bulunan kişilerin, PC için ekstra bir gamepad almasına gerek kalmıyor. Kablosuz Gamepad Alacaksan Kullanım Mesafesini Öğrenmelisin
Kablosuz mouse, klavye ve kulaklık gibi ekipmanların kullanılmaya başlamasından çok daha önce hem Xbox hem de PlayStation tarafından kablosuz gamepad’ler sunuldu. Bu nedenle birçok kullanıcı, geçmişte yaşadığı ve memnun kaldığı deneyiminden dolayı kablosuz gamepad tercih ediyor. Kablosuz gamepad alırken en çok dikkat edilemesi gereken nokta ise mesafe.
Kablosuz gamepad’lerin neredeyse tamamının satış sayfalarında mesafe gibi özelliklere değiniliyor. Ancak bu değerler satış sayfasında bulunamıyorsa endişelenmene de gerek yok. Genellikle bir kablosuz gamepad, 3 metreye kadar kullanılabiliyor. Ancak kullanacağın alan daha uzak olacaksa mutlaka değerleri paylaşılmış bir modeli tercih etmen gerekiyor. Gamepad’in Ses Ekipmanlarıyla Uyumunu Kontrol Etmelisin Konsol ile gamepad’i kullanacaksan ve FPS gibi oyun türlerini tercih ediyorsan mutlaka kulaklık girişi olup olmadığını öğrenmen gerekiyor. Bu nedenle de giriş bilgilerini satış sayfasında paylaşan modelleri tercih edebilirsin. Aksi durumda konsolun ile uyumlu olan ekstra bir kulaklık alman gerekebilir. Gamepad Ucuza Nasıl Alınır? Hepsiburada, Amazon, Trendyol ve diğer e-ticaret sitelerini takip etmen gerekiyor. Genellikle Black Friday gibi özel indirim dönemlerinde gamepad’i ucuza alabilirsin. Buna ek olarak ininal Kampanyaları’nı takip edip ininal Kart’ın aracılığı ile gamepad’ini daha ucuza temin etmen de mümkün.