Espor Nedir?

ininal olarak, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de gittikçe yaygınlaşan ve milyonlarca kişi tarafından takip edilen espor hakkında merak edilenlere, popüler oyunlara ve espora ilgi duyanların işlerine yarayabilecek çeşitli bilgileri bu yazımızda paylaş

ininal olarak, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de gittikçe yaygınlaşan ve milyonlarca kişi tarafından takip edilen espor hakkında merak edilenlere, popüler oyunlara ve espora ilgi duyanların işlerine yarayabilecek çeşitli bilgileri bu yazımızda paylaştık.

Espor Nedir?

Online oyunlar üzerine kurulu spor müsabakaları için kullanılan espor (Elektronik Spor) tanımı, dünyanın her yerinden oyuncuların online olarak ya da belli zamanlarda düzenlenen organizasyonlarla bir araya gelerek yeteneklerini sergiledikleri müsabakaları kapsamaktadır. Klasik spor müsabakalarında olduğu gibi, espor müsabakalarında da oyunun türüne göre bireysel ya da takım olarak mücadeleler söz konusudur ve hem oynaması hem de seyretmesi oldukça zevklidir.

Espor Nasıl Ortaya Çıktı?

Espor kavramı, çoğu insanın düşündüğünün aksine, internetten daha önce yaygınlaşmaya başladı. İnternet henüz evlere girmeden önce, atari salonlarında yapılan müsabakalar esporun tohumlarının atıldığı ilk müsabakalardı. Ancak internetin yaygınlaşması ile birlikte, espor da yaygınlaşmaya başladı ve milyonlarca taraftarın yanı sıra, çok büyük bir pazarın doğmasını sağladı.

Günümüzde, milyonlarca dolar harcanarak düzenlenen espor müsabakaları ve bu müsabakalarda verilen çok büyük ödüller söz konusu. Tabii bu büyüklükteki bir ekonomi, oyuncuların da amatörlükten profesyonelliğe adım atmalarına ve espor alanında kariyer yapmalarına neden oldu. Büyük ödüller, cömert sponsorlar ve dünya çapında elde edilen şöhret, espor oyuncularının yaşam şekillerini diğer sporlarla uğraşan profesyonel sporcuların yaşam şekillerine benzetti ve esporcular da her gün antrenman yapmaya, antrenörler eşliğinde çalışmaya başladı.

Bu konuda yaşanan en önemli gelişmelerden biri ise, devletlerin artık esporu da bir spor dalı olarak tanıması ve bu sporla uğraşan kişilere lisans vermesi oldu. Türkiye de 2014 yılından itibaren esporculara lisans vermeye başlayarak, esporun göz ardı edilemeyeceğini kabul etti.

Popüler Espor Oyunları Hangileridir?

Türkiye’de ve dünyada popülerliği ile dikkat çeken espor oyunlarına örnek olarak DOTA 2, League of Legends, Starcraft II, CS GO, Counter Strike: Global Offensive ve Zula gösterilebilir.

Zula Nasıl Oynanır?

Online FPS türünde bir oyun olan Zula’nın bizim açımızdan en önemli özelliği “Yerli” olmasıdır. InGame Group adlı Türk firması tarafından geliştirilen ve haritalarının Türkiye’deki gerçek yerler kullanılarak oluşturulması nedeniyle, özellikle Türk oyuncular tarafından tercih edilen Zula, ücretsiz olmasıyla da öne çıkmaktadır.

Turnuva mantığına sahip olan Zula bir takım oyunudur ve takımlar arası eleme sistemi ile ilerler. Aktif Klan sıralamasına göre en fazla 512 takımın yer alabileceği turnuvada A, B, C ve D olarak 4 grupta mücadele edilir. Bu gruplar içerisindeki müsabakalarda ilk 16 içerisine giren takımlar 30.000 liralık ödül havuzundan pay sahibi olurlar.

Eleme sistemine göre ilerleyen Zula’da Süper Lig ve Rekabet Turnuvası olarak 2 grupta mücadele edilir.

Süper Lig aşamaları; lig, play-off ve final müsabakalarından oluşur.

Rekabet Turnuvası aşamaları; eleme, final ve süper lig play-off aşamalarından oluşur.

Sıralamada yükseldikçe, ödül miktarı da artan Zula’da, 4.000 TL ile 35.000 TL arasında bir ödüle sahip olmak mümkündür.

League of Legends Nasıl Oynanır?

League of Legens, DOTA temellerine oturtulmuş ve DOTA’nın geliştiricisi olan Riot Games tarafından geliştirilmiş bir strateji oyunudur. Tüm dünyada milyonlarca oyuncu tarafından oynanan League of Legends, DOTA’daki özelliklerin üzerine çeşitli eklemeler yapılarak ortaya çıkartılmıştır. DOTA ile LoL arasındaki farklardan akla ilk gelenler; LoL’daki Hero’ların yeteneklerini eşyalar ile arttırabilmeleri ve bunun yanı sıra, LoL’da yer alan “Kabiliyetler” ve “Rünler” gibi özelliklerin DOTA’da yer almamasıdır.

League of Legends oyununda, oyuncu bir kahraman seçer ve diğer kahramanları ya da oyun tarafından yaratılan canavarları yenerek seviye atlar. Oyundaki gelişmeler, oyuncuya para ve yetenek puanı olarak döner. Oyuncu, elde ettiği para ve yetenek puanları ile, kahraman için çeşitli eşyalar satın alabilir.

Oyunun amacı, her takımın kendi köşesindeki ana binayı rakiplerin saldırılarından korumak ve rakiplerin ana binasını yıkmaktır. Rakibin ana binasını yıkan takım, müsabakayı kazanır.

Espor müsabakalarında yerini almak için i ininal Kart’ını kullanabilir, genel ya da sana özel kampanyalarda faydalanabilirsin.