İzlemeden Önce Okumalısın: Vakıf Serisi’ne Nereden Başlanır?

Netflix, BluTV, Exxen ve Prime Video’nun ardından Apple da kendi yayın servisini devreye soktu. Apple TV+ adı verilen sistem, özel içerikleri ile şimdiden heyecan uyandırmayı başardı.

Apple TV+’ın şu ana kadar hayata geçirdiği en büyük proje ise Vakıf Serisi. Henüz Türkiye’ye gelmeyen Apple TV+’ı heyecanla beklerken bir yandan da seriyi okuyabilirsin. Senin için Vakıf Serisi okuma sırasını ve bilmen gerekenleri yazdık. İlk olarak serinin yaratıcısı olan Isaac Asimov’u anlatarak başlayalım. Isaac Asimov Kimdir?Kesin olarak doğum tarihi bilinmeyen Isaac Asimov, tahminlere göre 1920’li yıllarda Sovyetler Birliği sınırları içerisinde doğdu. Asimov henüz 3 yaşındayken ailesi Amerika Birleşik Devletlerine göç etti. Kimya alanında eğitim gören ve biyokimya alanında profesör olarak çeşitli üniversitelerde dersler veren Asimov, 1940’lı yıllardan itibaren öyküler yazmaya başladı. Asimov’un dünyaca tanınan ve büyük bir şöhrete ulaşmasını sağlayan eserleri ise Robot, Vakıf ve Galaktik İmparatorluk serileri oldu. ABD’de verilen ve dünyanın en önemli bilim kurgu ödülleri arasında gösterilen Nebula Ödüllerini; 1972, 1977 ve 1987 yıllarında 3 kere kazandı. Ayrıca Asimov, bilim kurgu alanında önemli bir yere sahip olan Hugo Ödüllerini de 1963, 1972, 1977, 1983, 1992 ve 1995 yıllarında kazanmayı başardı. Kısacası dünyada bilim kurgu denildiğinde Asimov, ilk akla gelen isimlerden biri. Yazarın en büyük eseri kimilerine göre Robot Serisi, kimilerine göre ise Vakıf Serisi. Biz ikisi arasında bir seçim yapmak zor olduğundan kararın okuyucuya bırakılabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle her ikisini de okuyup kendi kararını vermen önemli. Ancak biz senin için ilk sezonu yayımlanan ve büyük bir heyecanla yeni bölümleri beklenen Vakıf Serisi’ne değineceğiz. Vakıf Serisi’nin Konusu Nedir?3 kitaptan oluşan ana seri, aslında dergilerde uzun bir süreye yayılarak bölüm bölüm yayınlamdı. Bu nedenle de okurken bölümlerin bazen hızlı, bazen de yavaş ilerlediğini düşünebilirsin. Senin için bu ufak notu eklediğimize göre serinin konusuna geçelim. Isaac Asimov tarafından yazılan Vakıf Serisi, galaktik bir imparatorlukta geçiyor. İmparatorluğun çöküş döneminde serinin ana karakterlerinden Hari Seldon, üzerinde çalıştığı psikotarih (kurgusal bir bilim) ile geleceği tahmin etmeye gayret ediyor.

Gelecek tahminlerinde imparatorluğun çökeceğini anlayan Seldon, çöküşten en hızlı şekilde nasıl kurtulabileceğini de araştırıyor. Böylece bir vakıf kurmaya ve çok daha az zararla bu süreci atlatmak için katkı vermeye çabalıyor. Kısaca konuya değindiğimize göre sırada Vakıf okumaya başlamadan önce bilmen gereken “asıl hikayeler”den bahsedelim. Asıl Hikayeler Ne Demek?Yukarıda da belirttiğimiz gibi Vakıf Serisi, aslında kitap formatında üretilmiş bir eser değil. Seri, Astounding Magazine’de yayımlamak için üretilen 8 hikayeden oluşuyor. Bu hikayeler daha sonra kitaplar haline getirilip basılıyor. Bu nedenle de Vakıf Serisi’nin bu kısmına “asıl hikayeler” adı veriliyor. Asıl hikayelerin yer aldığı temel metinler, 3 farklı kitapta karşına çıkacak. Bunlar sırası ile şöyle: Vakıf Vakıf ve İmparatorluk İkinci Vakıf Asıl hikayelerden oluşan bu kısma bazı kaynaklar “Vakıf Üçlemesi” ya da “Asıl Üçleme” adını da verebiliyor. Birçok bilim kurgu dergisine göre de serinin ilk olarak asıl hikayelerinin okunması gerekiyor. Bu nedenle de Vakıf Serisi’ni okumaya başlayacaksan bu yapıtlar ilk sırada yer almalı. Asıl hikayeler dışında öncül ve ardıl kitaplar bulunuyor. Bunlar üçlemenin öncesini ve sonrasını anlatıyor. Öncül veya daha anlaşılabilir bir tanım ile üçlemenin öncesini anlatan kitapların isimleri şöyle: Vakıf Kurulurken Vakıf İleri Üçlemenin ardından gelişen dönemi anlatan kitapların isimleri ise şöyle: Vakıf’ın Sırrı Vakıf ve Dünya Vakıf Serisi’ne ulaşmak için önünde iki farklı yol bulunuyor. Elinde e-kitap okuyucun varsa uluslararası mağazalardan Kindle veya Kobo gibi e-kitap okuyucun için Vakıf Serisi’ni alabilirsin. Tabii ki çok iyi İngilizce seviyesine sahip olman gerekiyor. Bir diğer yöntem ise İthaki tarafından basılan kitapları okumak. Kitapçılarda kolayca Vakıf Serisi’ni bulman mümkün. Idefix veya dr.com.tr gibi internet sitelerini ya da D&R mağazalarını tercih edebilirsin. Üstelik ininal Kart ile yapacağın alışverişlerde D&R kampanyasından yararlanabilirsin. Üstelik ininal Kart ile D&R mağazaları ya da Idefix veya dr.com.tr’den yapacağın alışverişlerde 75 TL’ye 15 TL hediye ediliyor. Ödül bakiyen alışverişi gerçekleştirdikten sonraki gün hesabına yatıyor. Vakıf Serisi Nasıl İzlenir? Yurt dışında yaşamıyorsan şu an için Vakıf Serisi’ni izleyebilmen mümkün değil. Çünkü henüz Apple TV+ Türkiye’de devreye girmedi. Ancak Türkiye, Apple için en büyük pazarlardan biri. Bu nedenle kısa bir süre içerisinde servisin Türkiye’de de hizmete girmesi bekleniyor.